Vi köper 13 kilo kläder per person och år
och slänger åtta kilo i soporna.

Sammanlagt blir det 80,5 miljoner kilo kläder som eldas
upp varje år bara i Sverige.


Enligt Naturvårdsverket går det i snitt åt
7000 liter vatten och tre kilo kemikalier
för att tillverka ett kilo tyg.

Minska ditt avfall

Det bästa skräpet är det som inte blir!

Det handlas mycket prylar i Sverige. Alldeles för många för att jordklotet skall må bra. Hur kan vi minska på vårt sopberg? Kanske genom att dela mera med varandra? Dels minskar vi avfallet och ger fler möjlighet att äga tillträde till istället för äga själv. En form av rättvisa och jämlikhet som gynnar både gemenskap och hållbarheten Ekologisk stadsdel Majorna skapade och medverkade till verksamheter för att öka trivseln och minska på avfallet i stadsdelen: Megaloppis, Leksaksbiblioteket, Folkkök, Fixoteket Majorna och Solidariskt kylskåp.

Lär dig mer om Remake & Redesign

Har du vuxit ur tröjan? Fått en fläck på klänningen? Släng inte. Gör om dina gamla kläder och textilier till nya plagg eller smycken. Vi skapade en studiecirkel, köpte in ett par symaskiner och började lära oss tillsammans i en hyresgästföreningslokal. En klänning blev babykläder, en tröja blev en väska och strumpor blev benvärmare….

GRÖNA TIPS!

 

Källsortering

Sortera dina sopor så gott du kan så att det som går att återvinnas också gör det. Här finns mer information om att sortera rätt.