Från Fixotek till byteshylla

Fixoteken är mötesplatser för återbruk och verktygspooler. 2018 öppnades fyra mötesplatser; Rannebergen, Hammarkullen, Bergsjön och Majorna finansierat med ReSorcemedel av Vinnova. Ekologisk stadsdel Majorna och Göteborgs stads projekt Cirkulära Göteborg initierade samarbetet mellan Göteborgs stad, fastighetsägare och Hyresgästföreningen om Fixoteken.

I Majorna kan du laga din cykel, snickra och sy, byta kläder och saker samt låna med dig verktyg hem. Där finns också en mini-återvinningscentral för batterier, lampor elektronik med mera. Fixoteket i Majorna delar sina lokaler med Leksaksbiblioteket, Gratisbutiken och Solidariskt kylskåp och kan på så vis ha öppet nästan varje dag.

 

Skapa eget Minifixotek!

Kontakta din lokala hyresgästförening eller bostadsrättsförening och föreslå att ni startar en arbetsgrupp och köper in verktyg och symaskin för utlåning- och gör plats i ett rum eller en hylla med saker som du och dina grannar vill skänka eller byta bort.

Kanske finns det plats för ett litet snickeri för att renovera och laga möbler och andra ting?  Tänk på att städa bort regelbundet och ha koll på oönskade skadedjur som trivs i trä och textilier. Sätt upp trivselregler för hur rummet används och sköts tillsammans. Då och då kan ni ha gårdsloppis och/eller bytesdagar för att minska avfall och skapa grannsämja! Om det inte finns plats för ett återbruksrum – så kanske det går att ha en hylla i tvättstugan eller i grovsoprummet för fina hela saker som söker ny brukare?

Leksaksaksbiblioteket

En nybliven mamma fick en idé:

Jag vill starta ett Leksaksbibliotek – så barn kan låna giftfria leksaker och föräldrar låna babyutrustning.

Ekologisk stadsdel Majorna sökte tillsammans med Majornas samverkansförening bidrag från Arvsfonden och 2018 kunde Sveriges första Leksaksbibliotek öppnas på Slottsskogsgatan 1 (Fixoteket Majorna). Här kan barn från hela staden leka och låna med sig leksaker hem. Vill du ha besök av Leksaksbiblioteket i din stadsdel? Kontakta leksaksbibliotek@majsamverkan.se

Starta ett leksaksbibliotek i kvarteret!

Kontakta lokala hyresgästföreningen eller bostadsrättsförening  och fråga om det finns plats i kvarterslokalen för några bokhyllor med leksaker, samla in leksaker – och låt barnen göra sitt egna lånekort och lek leksaksbibliotek.

Folkkök

Vill du ha god mat och gemenskap? Och vara klimathjälte på en och samma gång? Då skall du komma till FOLKKÖK på Aktivitetshuset, Karl Johans torg, i Majorna. Föreningen ResursResturangen har avtal med Hemköp och via cykelbudet Pling så kommer hämtas mat till köket på Aktivitetshuset istället för att kastas. Resurskocken lagar maten tillsammans med volontärer och för en billig penning kan du komma och äta dig mätt och kanske ta med en matlåda hem. Gäster på FOLKKÖK äter upp minst 80 kilo svinn varje gång!

Maten är vegansk för det mesta. Aktivitetshuset med FOLLKKÖK är öppet för alla i hela staden! Och alla diskar efter sig, förstås.

Vad behövs?

  • Kök för matlagning och godkänt av Miljöförvaltningen
  • En samordnare av volontärer och för kommunikation
  • En kock som kan arbetsleda volontärer och sätta ihop en meny av matsvinn som kommer in.
  • Förutsättningar för olika sätt att betala, swish, kontant och kort. En juridisk person med bankkonto behövs, alltså.
  • Tänk på att ha Folkkök lagom ofta öppet så det inte blir illojal konkurrens till lokala entreprenörer.
  • Gott humör och tålamod

Solidariskt kylskåp

Vi kastar en halv miljon ton ätbar mat i Sverige varje år.
Bli en maträddare du också!

Solidariskt kylskåp – solidaritet med miljö, jorden och människor.

Solikyl är både en rörelse och en förening som tar hand om mat som butiker och restauranger kasserar och fyller istället kylskåp utplacerade i staden med matsvinn som delas ut till medmänniskor. Vill du vara med och starta fler solidariska kylskåp; gå in på www.solikyl.se
Där finns information om öppettider och platser där solidariska kylskåp finns – om du vill hämta mat.

 

Starta solidariskt kylskåp i kvarteret

Kontakta lokala hyresgästföreningen eller bostadsrättsföreningen och fråga om det finns plats för ett kylskåp i gemensamhetslokalen. Där förvarar ni mat som blivit över och närmar sig bäst-före-datum. Kanske är dina morötter precis vad din granne behöver. Informera via exempelvis Facebookgrupp om att det finns mat att hämta. Viktigt att organisera verksamheten så att kylskåpet hålls rent och fräscht.